Šta su tačno PM10 i PM 2.5 čestice?

therapy-air-resenje-za-pm-cestice

Sigurno ste u medijima više puta naleteli na termin PM10 i PM 2.5 čestice i znate da su one opasne, mikroskopski male, povezane sa karcinom i zagađenim vazduhom. Ali šta su zapravo PM 10 čestice i PM 2.5 čestice. Da li su opasne po naše zdravlje?

Da! Beograd je bio najzagađeniji grad na svetu i 2020. i 2019. i jedan od glavnih zagađivača su upravo bile PM10 i PM 2.5 čestice! Poznate još i kao tihe ubice ozbiljno ugrožavaju naše zdravlje . Ove čestice su sastavni deo prašine, manje su od 10 mikrona a mogu biti još i manje čak veličine od 1 mikrona. Kad ove sitne čestice stignu do naših pluća , dah postaje kraći i , srce radi ubrzano kako bi nadoknadilo smanjeni unos kiseonika. Posledice su opasne po život, može doći do srčanog ili moždanog udara.

Dozvoljena vrednost PM10 čestica u vazduhu iznosi manje od 40 mikrograma. U Srbiji , tokom zimskog perioda, vrednosti su konstantno iznad dozvoljenih!

Prema podacima WHO ukoliko živite u gradu u kom je vrednost PM2,5 čestica do 12 μg/m3, to mesto se može smatrati dobrim za život, dok je koncentracija do 35 μg/m3 nezdrava za osetljivu grupu kao što su deca, penzioneri, trudnice i ljudi sa respiratornim obljenjima. U Srbiji boravak na otvorenom je jako rizičan po naše zdravlje!

Šta možemo da uradimo? Možda ne možemo da utičemo na zagađenje u našem mestu ali možemo da zaštitimo zdravlje naše porodice i nas samih u zatvorenom prostoru, u kom provodimo više od 80% našeg vremena! Therapy Air iON efikasno uklanja PM10 i PM 2.5 čestice iz vazduha i daje čist i zdrav vazduh , koji je prečišćen 99.9%! Pored PM10 i PM 2.5, uklanja prašinu, sitnu finu prašinu, gljive, bakterije, organska jedinjenja(toulen, benzol, stiren), amonijak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *